
Operatia de scoatere a amigdalelor se practica de zeci de ani, dar cu toate acestea, este bine sa le scoatem sau nu? Afla de pe site-ul doctormit daca este bine sa scoatem amigdalele. In prezent, operatia se recomanda doar in caz de infectii recidivante sau in caz de obstructie a cailor aeriene, deoarece amigdalele sunt o poarta eficienta de aparare.
Inainte de a exprima o parere pro sau contra operatiei pentru extirparea amigdalelor ar fi bie sa intelegem ce sunt acestea. Amigdalele joaca un rol important in apararea organismului contra infectiilor bacteriene. Aceste tesuturi sunt o mica parte a sistemului imunitar si sunt formate din vegetatii adenoide, amigdala linguala si doua amigdale palatine. Amigdalele si vegetatiile adenoide sunt utile atata vreme cat functioneaza normal. Daca facem amigdalite repetate, atunci amigdalele devin un focar de infectie.
Amigdalita cronica, ca exemplu, este o boala inflamatorie cronica manifestata prin dureri sau jena in gat, iar cauza de producere este existenta treptococului beta hemolitic patogen, evidentiat prin cresterea cantitatii de anticorpi din sange, mai exact, o valoare crescuta a ASLO. In cazul in care avem probleme cu amigdalele, in momentul in care ne facem analizele uzuale, trebuie sa cerem neaparat si testul ASLO.
Interventia chirurgicala pentru extirparea amigdalelor era frecventa in trecut. Acum, se practica doar daca o persoana face mai mult de trei amigdalite pe an, daca are mult timp ASLO crescut sau daca e purtatoare de streptococi multa vreme. De asemenea, se recomanda in caz de obstructie a cailor aeriene cu posibilitate de sufocare in special in timpul somnului.
Specialistii apeleaza in prezent la aceasta interventie chirurgicala doar daca e imperios necesar, cu alte cuvinte daca amigdalele, o poarta de aparare pentru organism, devin adevarate focare de infectie.
Operatia in sine nu e dificila, iar perioada postoperatorie e mai putin dureroasa pentru un copil decat pentru un adult. Un copil, imediat dupa ce se trezeste din anestezie, e ca si vindecat, se joaca, revine rapid la activitatile obisnuite. Un adult are dureri la inghitire mai mult timp.In schimb cu cat operatia e facuta la varste mai inaintate, cu atat perioada postoperatorie e mai dureroasa, mai ales daca operatia a fost realizata dupa multe episoade de amigdalita.
Inainte de operatie trebuie sa urmam cativa pasi:
- Sa informam medicul despre alergiile la orice fel de medicament
- Sa ii comunicam daca urmam tratamente medicamentoase
- Sa ii spunem medicului ORL-ist despre sarcina
- Sa facem urmatoarele analize de sange: hemoleucograma, coagulograma, VSH, anticorpi ASLO, fibrinogen, factor reumatoid, glicemie, uree, acid uric, creatinina, transaminaze hepatice, bilirubina
Mai multe informatii puteti afla de aici: