Prietenul meu a fost supus la o operație de diabet de tip 2, în Turcia, iarna trecută. M-am decis să vă povestesc despre experiența lui, care i-a schimbat viața radical și l-a scăpat de insulină.
Faptul că lumea se află într-o continuă schimbare, se schimbă oamenii, locurile, obiceiurile și tehnologia, ni se pare un lucru firesc. Este evoluție și considerăm că orice pas făcut de umanitate, înainte, este normal să se întâmple. Toate, mai puțin unul: progresul medicinei. Nu cred că ceva poate naște mai multe controverse cum o fac noutățile din domeniul medical. Ele pot să apară acum, să fie testate și implementate, dar să treacă decenii până să fie acceptate de pacienți.
Cel mai actual exemplu este cel al vaccinării COVID, subiect care a împărțit lumea în două tabere. Cel de-al doilea este operația de diabet de tip 2 și faptul că această boală a ajuns să se trateze chirurgical, iar persoanele cu diabet să fie mai puțini reticenți în fața noutății. Ba chiar să fie din ce în ce mai interesați de ea.
Prietenul meu a făcut operație de diabet de tip 2, în Turcia, iarna trecută
Știu, pare greu de crezut că medicina a evoluat într-atât încât diabetul, boala despre care știai că este fără leac, să ajungă să se trateze chirurgical. Acest tratament se practică de peste 15 ani, în centre de chirurgie metabolică din Europa, Japonia, Belgia și SUA, iar în Turcia, din 2007. Faptul că noi nu am auzit de intervenția de interpoziție/transpoziție ileală, denumită popular operație de diabet de tip 2, este o altă problemă a sistemului nostru de sănătate.
Ar fi fost normal să aflăm, în cei 9 ani, în care operația s-a aflat în etapa a 2-a de studiu, când pacienții operați erau evaluați periodic. Puteam să o descoperim în 2016, când în urma cercetărilor și cazurilor rezolvate cu succes, specialiștii mondiali în chirurgie metabolică au îndemnat practicarea operației de diabet de tip 2 la scară largă. Din păcate, nu s-a întâmplat.
Eu, unul, am aflat despre ea iarna trecută, când prietenul meu, diagnosticat de 11 ani cu diabet de tip 2, s-a operat. În ciuda dietei pe care o ținea și a sportului, prietenul meu făcea 3-4 insuline pe zi, lua și tratament medicamentos și avea dureri mari în tot corpul.
În perioada respectivă, amicul meu se înfometa, făcea sport și valorile glicemiei sale erau tot alarmante, de 300-400. Când a aflat că există leac pentru diabetul de tip 2, în decembrie 2019, el avea glicemia 380 și trigliceridele aproape de 900. Acum, după operație, trigliceridele sunt în limite normale, între 120-180.
În ianuarie 2020, prietenul meu a plecat în Turcia, la spital și, în urma check-up-ului, a primit acceptul de a fi operat.
Operația sa la paroscopic a durat 4 ore, iar spre seară, el se plimba prin spital. Atunci a avut și prima masă după operație.
Ce implică operația de diabet de tip 2 realizată în Turcia
Intervenția aparține chirurgiei metabolice și se realizează la paroscopic. Se intervine în zona intestinului subţire, pe segmentul ileon. În timpul operației, medicii nu acționează deloc asupra pancreasului ci doar în cazuri rare este implicată şi o mică porţiune a stomacului.
Operația presupune deplasarea pacientului la spitalul din Turcia, pentru o perioadă de 9-10 zile. În primele 2 zile de internare, în perioada pre-intervenţie, se realizează analize complexe, iar în ziua a 3- are loc operația.
Durata propriu-zisă a intervenției este, în medie, de 2 ore și jumătate și poate ajunge să se lungească de la caz la caz. Urmează alte 2-3 zile petrecute în spital, post-operatorii, iar în ziua a 10-a are loc externarea.
Ce regim alimentar se va respecta după operația de diabet de tip 2
După intervenție, nutriționistul stabilește un regimul strict. Se mănâncă puțin și des, totul pasat, vreme de 6 săptămâni, iar la restricții se regăsesc: alcoolul și condimentele (6 luni). Alimentele sunt introduse din două în două săptâmâni, pe rând. Vestea bună este că, la următorul control în Turcia, după trei luni, prietenul meu mânca deja berbecuț la proțat, iar la șase luni consuma dulciuri.
Efectele operației s-au văzut imediat. Amicul meu nu a mai avut nevoie de tratament, insulină, pastile, nimic. De asemenea, complicațiile apărute pe fondul diabetului (hipertensiune, retinopatie diabetică, neuropatie diabetică, etc) s-au diminuat până la remitere totală.
Metabolismul s-a reglat şi mecanismele, care produc rezistenţa la insulină a organismului, au fost eliminate.
Cum arată viața după operația de diabet de tip 2
Operația acesta, care din păcate se adresează doar persoanelor cu diabet de tip 2, nu și de tip 1, i-a dat o nouă șansă la viață. El se simte bine fizic, psihic, nu transpiră, nu are dureri de spate și picioare și este energic. Râd și mă bucur când îl aud spunând că se simte ca la 20 de ani. Analizele lui au acum valori normale.
Problema sa, în acest moment, este alta: discuțiile sale cu prietenii, cunoștințele, despre operația de diabet sunt contradictorii. Nimeni nu îl credea când spunea că s-a operat de diabet de tip 2. În acest moment, el nu mai ține regim.
Controale a realizat la 3, 6, 9 și 12 luni de la operația de diabet de tip 2. Acestea nu implică neapărat deplasarea pacienților la spitalul din Turcia. Analize se realizează în țară și sunt trimise echipei medicale turcești.
Cum te documentezi și cum intri în legătură cu specialiștii din România, dacă vrei să pleci în Turcia să te operezi
Astfel, dacă vrei să te documentezi despre operația de diabet de tip 2, o poți face în mai multe feluri. Cel mai rapid și direct mod este acela de a suna la Clinica Ensar Duman din București, unde se află reprezentanța centrului de chirurgie metabolică din Turcia.
Poți găsi informații pe www.ensarduman.ro, să completezi online solicitarea de a fi contactat și a doua zi vei afla detalii direct de la specialiștii clinicii.
Totodată, pe canalul de youtube Ensar Duman Clinic, vei găsi mărturiile video ale pacienților români operați deja în Turcia. De asemeni, pe internet, poți urmări înregistrările emisiunilor de specialitate, în care consilierul medical Ensar Duman explică toate detaliile operației de diabet de tip 2.