Cabernet Sauvignon este adesea cunoscut ca fiind cel mai „nobil” dintre toate tipurile de struguri. Niciun alt soi nu are o colectie mai complexa de mirosuri si gusturi si nici un alt vin nu poate imbatrani mai bine decat Cabernet Sauvignon. Totusi, cat de bine cunosti un astfel de vin? Am pregatit pentru tine o lista cu 10 lucruri pe care merita sa le cunosti.
1. In trecut, cele mai bune sticle de Cabernet Sauvignon proveneau din comunele Margaux, St.-Julien, St.-Estephe si Pauillac din regiunea Bordeaux din Franta.
2. Pana la sfarsitul secolului al XX-lea, marele Cabernet din California, in special cel produs in valea Napa, dar si in zona Sonoma, era vazut ca „egal” cu Bordeaux din punct de vedere al calitatii, insa francezii nu au fost de acord cu acest punct de vedere.
3. Noul „concurent” a atras totusi atentia oamenilor, iar multi vinificatori din Bordeaux au inceput sa-si imbunatateasca procedurile. Au inceput sa culeaga strugurii in functie nu numai de cat de dulci erau, ci si de cat de copti erau si de concentratia de taninuri, ceea ce a dat viata multor vinuri tinere.
4. De la inceputul anilor 2000, Franta si-a schimbat modul in care isi clasifica vinurile. Acum, anumite soiuri pot fi cultivate in zone care in trecut nu erau accesibile. Acest lucru a dus la o multime de etichete noi si la niste vinuri Cabernet Sauvignon foarte bune la preturi care sunt mult mai accesibile.
5. Australia, in special regiunea McLaren Vale, da viata, de asemenea, unele dintre cele mai bune Cabernet Sauvignon din lume la momentul de fata. Acestea sunt cunoscute pentru ca au un gust plin si copt, iar multe dintre Caberneturile lor arata acest lucru.
6. Cabernet Sauvignon a aparut ca urmare a amestecului accidental intre soiurile de struguri Cabernet Franc si Sauvignon Blanc, undeva la inceputul anilor 1600, cel mai probabil in Bordeaux. Momentul exact reprezinta inca un mister, dar testele ADN au aratat ca cele doua tipuri de struguri sunt „parintii”.
7. In Franta nu se gasesc multe vinuri pure Cabernet Sauvignon, care sa nu aiba in componenta si alte soiuri de struguri. De cele mai multe ori se combina cu strugurii de Merlot. La polul opus, in California, care reprezinta un alt mare producator de vinuri, vinurile pure sunt cele mai comune, cu toate ca vinificatorii au inceput sa fie constienti de avantajele cupajelor.
8. Majoritatea vinificatorilor va vor spune ca mielul este cel mai bun aliment de servit cu Cabernet Sauvignon. In general, se potriveste bine cu mancaruri bogate, cu carne, iar coastele scurte sunt un exemplu grozav.
Daca ti-am facut pofta de un vin bun, atunci merita sa alegi un Cabernet Sauvignon de pe budureasca.ro. Acesta este locul ideal in care ai toate sansele sa gasesti un vin bun, de inalta calitate. In zona Dealu Mare, vita de vie din acest soi de struguri este atent pozitionata intr-o zona care s-a ales in mod inspirat, avand un microclimat perfect pentru a da viata celor mai buni struguri negri. Astfel, fiecare an de recolta duce la obtinerea unor vinuri bune, fructate, echilibrate si cu o structura complexa.
Un bun exemplu in acest sens este si Cabernet Sauvignon din gama Budureasca Clasic. Ne intampina cu o culoare rosu rubiniu, cu arome intense de fructe de padure si note ierboase. Este corpolent, rotund, complex, echilibrat, iar gustul ne duce cu gandul la murele coapte, completat cu note discrete de piper verde. Poate fi servit alaturi de numeroase preparate, in special cele din carne de porc si de vita, indiferent de modul in care sunt gatite. Totusi, se recomanda servirea acestora la o temperatura intre 16 si 18 grade pentru etalarea tuturor calitatilor sale.