
Multi oameni din intreaga lume sufera in viata cel putin un episod de depresie majora, multi dintre noi nestiind cum sa reactionam atunci cand ea apare.
Depresia este o afectiune care nu are un factor declansator cunoscut si poate sa se instaleze fara nici un semn de avertizare. Se cunoaste faptul ca sunt diferite situatii care pot declansa o dispozitie negativa, iar printre cauzele care declanseaza depresia sunt: schimbarile majore din viata, probleme financiare, probleme in relatai de cuplu, tensiunea din familie, decesul unei persoane dragi, nasterea unui copil, singuratatea, stres la locul de munca sau la domiciliu, consumul de alcool sau droguri, bolile grave.
Daca suferi de tristete din cand in cand nu este obligatoriu sa suferiti de depresie.In cazul in care suferiti aproape in fiecare zi, in cea mai mare parte a unei zile de urmatoarele simptome, inseamna ca se poate instala un episod depresiv: tristete, sentiment de deznadejde, vinovatie, goliciune, anxietate, neliniste, furie sau iritabilitate, lipsa de energie, oboseala, incetinirea gandirii sau a miscarilor, probleme de concentrare, dormiti prea mult sau prea putin, va pierdeti apetitul sau mancati in exces, aveti dureri de cap inexplicabile, dureri de stomac sau alte dureri care nu au o explicatie medicala clara, ganduri de moarte sau de sinucidere.
Daca una dintre simptomele de mai sus persista pentru o perioada de timp mai lunga, recomandarea este sa mergi la un psiholog sau un psihiatru pentru o evaluare.In cazul in care pe perioada tratamentului, simptomele incep din nou sa apara, trebuie modificat tratamentul.
Acum ca sti ce inseamna depresia si care sunt factori care o pot declansa, pe doctormit.ro citeste un articol despre cum poti scapa de depresie.
Odata instalata depresia nu trebuie sa renuntam la calitatea vietii, iar medicamentele, terapia si tehnicile de coping la domiciliu pot face simptomele mai usor de gestionat.C a si tratament medicamentos, in primul rand medicul va recomanda antidepresive care vor creste nivelurile de substante chimice din creier, cum sunt serotonina si norepinefrina, pentru a putea ameliora simptomele.
O alta recomandare in tratarea depresiei este sa urmam psihoterapia, care in combinatie cu antidepresivele functioneaza mai bine ca orice alt tratament.
Pe langa tratament si pshioterapie mai puteti face ceva pentru imbunatatirea calitatii vietii, printre care:
- Sa faci sport, calatorii, sa ai activitati sportive, pentru ca oricare dintre acestea vor creste nivelul de substante chimice din creier si vor reusi sa te faca sa te simti mai bine.
- Este bine sa fi cat mai activ in cat mai multe zile din saptamana
- Sa te odihnesti suficient pentru ca lipsa somnului poate accentua simptomele depresiei cum ar fi iritabilitatea si oboseala mentala
- Este bine sa ai cat mai multe iesiri cu prietenii
- O dieta echilibrata si un consum in cantitati normal de alcool, pot de altfel sa ajute la combaterea depresiei.